През четвъртото тримесечие на 2017 г. банковата система отчете нарастване на

...
През четвъртото тримесечие на 2017 г. банковата система отчете нарастване на
Коментари Харесай

Банковата система отчете нарастване на активите, съобщава БНБ

През четвъртото тримесечие на 2017 г. банковата система регистрира повишаване на активите с 2.7 милиарда лева (2.8%) до 97.8 милиарда лева, съобщава Българската национална банка (БНБ) в доклад за последното тримесечие на предходната година.
 
Запази се пазарният дял на локалните банки в общите активи на банковата система (23.5%), този на групата на дъщерните банки от Европейски Съюз понижа (до 72.9%), а делът на клоновете на банки от Европейски Съюз набъбна (до 2.3%). Петте най-големи банки в края на декември 2017 година имаха 55.9% пазарен дял (при 56.3% в края на септември 2017 г.).
 
Брутният размер на кредитния портфейл на системата (без заемите и задатъците за централни банки и кредитни институции) остана съвсем неизменен по отношение на края на септември и в края на декември 2017 година беше 56.1 милиарда лева
 
Редуциращ резултат върху размера му оказваха действията по понижение на кредитния риск, включващи и основни отписвания на необслужвани заеми за сметка на хранителни запаси. Увеличение бе следено при заемите за други финансови предприятия (с 266 млн. лева.) и за семейства (с 57 млн. лева.). Намаление бе записано при заемите за нефинансови предприятия (с 304 млн. лева.) и за бранш държавно ръководство (със 17 млн. лева.).
 
Във валутната конструкция на кредитния портфейл продължи повишаването на каузи на заемите в левове, който в края на декември доближи 60.9% (при 59.3% в края на септември). Делът на заемите, деноминирани в евро, понижава до 37.5% (при 39% три месеца по-рано).
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР